Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Välkommen till IBF Västerås sida
Sidan för vårt herrlag som spelar i Division 1 Mellersta Svealand säsongen 19/20.
Slut på säsongen - vi gör en summering med Nicklas Jonsson
2020-03-23 20:14

Förbundet ställde in betydelselösa matcher i serien helgen 14–15 mars men ni var ett av få lag som hade match och åkte för att möta KAIS Mora. Vid seger fanns det en teoretisk möjlighet till serieseger på målskillnad om Sätra samtidigt förlorade mot Sirius. Hur var det att spela den matchen?

– Killarna hanterade den speciella situationen väldigt proffsigt. Vi åkte till Mora och levererade vad vi skulle men tyvärr så hade förbundet redan stängt ner möjligheten till att göra matchen intressant. Men är stolt över hur killarna tog sig an och genomförde matchen.

  

Alla kval inom förbundsserierna ställdes in, vilket är förståeligt med tanke på virusläget. Men om man bortser från det och bara tänker innebandy, laget var ju kvalificerat för slutspel sedan flera omgångar tillbaka. Hur går tankarna när säsongen avslutas på det sättet? 

– Vår ambition har hela tiden varit att under säsongen testa allt ifrån spelsystem till formationer, vilket har gjort att fokus varit på vårt eget spel och att ha gruppen med på resan. Detta har vi gjort för att få så mycket verktyg som möjligt att arbeta med när vi kommer till det vi trodde skulle komma, kvalet. Vi var ett nytt lag med ny ledning som behövde tiden tillsammans för att lära känna varandra och våra styrkor och potentiella utvecklingsmöjligheter. Allt detta har vi gjort med tanke på att vara som bäst nu och inte bara jagat resultat under serien.

 

I fredags fattade SIBF beslut om att seriesegrarna i varje division 1-serie tar klivet upp till Allsvenskan. Det innebär att Sätra gick upp från Mellersta.

– Stort grattis till Sätra som vann serien och genomförde säsongen väldigt bra. Däremot ställer jag mig mycket tveksam till hur beslutsordningen och de konsekvenser förbundets, i mitt tycke, förhastade beslut som andades desperation kommer att få för vår sport.

  

Det här var din första säsong med laget. Hur har resan varit?

– Från att jag träffade gruppen till den mindre roliga avslutningen har jag personligen haft en grym resa med ett ambitiöst och skönt gäng killar som verkligen anammat de idéer vi haft. I de flesta fall har killarna tagit stora individuella kliv som spelare och personer likväl att de bidragit till att vi som grupp utvecklats i en takt jag inte riktigt trodde på när vi sågs första gången.

 

Den här nykomponerade serien division 1 Mellersta men helt nya lag för din del, hur har du upplevt den?

– Serien har innehållit många bra lag där merparten spelat 2-1-2. Det jag funderat en del på är varför många av lagen inte försöker spela och utveckla en egen offensiv kompetens, utan enbart förlitar sig på motståndarens misstag? Känns destruktivt, men som sagt det är upp till oss att fortsätta verka för en kreativare och lösningsorienterad innebandy.

 

Nu när vi inte fick se vad laget gick för i kvalet, vilken var bästa insatsen från er den här säsongen?

– Sätra hemma var den match där vi spelade som vi tänkte avsluta säsongen. Vi genomförde matchen i 60 minuter enligt vår plan och det var inget snack om att vi var det klart bättre laget.

 

Om framtiden säger Nicklas så här:

– Vi som lag har alla ingredienser för att bli ännu vassare då vi startar på en betydligt högre nivå på många plan inför kommande säsong.


Tack Nicklas!

Med de orden stänger vi säsongen 2019/2020 så ses vi i höst i nya arenan!

 

Inför Björklinge hemma
2020-02-07 11:00
Liam Pettersson skadade knät i matchen mot Surahammar och går liksom tidigare knäskadade Tobias Landell in i rollen att stötta laget från båset. Foto: Tony Jansson

Sedan senaste matchen mot Torshälla IBK har det varit både landslagsuppehåll i serien och ett intensivt arbete innan silly-fönstret stängde för övergångar. Vi stämde av läget med lagets tränare Nicklas Jonsson.


Hur har träningarna varit sen senaste matchen för två veckor sedan?

– Förra veckan körde vi återhämtningspass för att sedan stegra tempot mot helgen. Den här veckan har vi kört tre träningar med genomgående högt tempo där vi lagt mycket fokus på noggrannheten i vårt spel. Sett till detta är det en träningsvecka där vi levererat väldigt mycket bra innebandy.

 – Samarbetet med H2 har förtydligats och vi har spelare från H2-truppen med på våra måndags- och onsdagsträningar. Vi har även dubbellicens på Daniel Axén som imponerat under veckan!

 

Förutom en ny dubbellicens på Axén fick du in två nya spelare innan övergångsfönstret stängde? Vad är din syn på att få ett nytillskott?

– Känns inspirerande att vi fått in dessa två spelare då de stärker truppen men framförallt ger oss en bredare spets. Det de visat under veckan har varit mycket positivt och det känns redan som både Linus och Andreas varit med oss under en längre tid.

Och hur skulle du beskriva laget som helhet just nu?

– Vi känner oss starkare och tryggare ju mer säsongen har gått. Gruppen har kommit ihop på ett skönt sätt och det ger oss en miljö där alla vill vara. 


Du beskriver ett lag i harmoni men något som inte är så kul är skadeläget?

– Vi har tyvärr drabbats av tunga avbräck i Liam och Lampan (Landell) som drabbats av korsbandsskador. Förutom att det är två duktiga spelare som vi mister så är det även två kanonkillar som betyder mycket för truppen. För att hålla killarna nära truppen, kommer de att hjälpa mig och staben på träningar och matcher med olika saker. Det är riktigt glädjande att de vill vara med oss trots det tråkiga som hänt. 

 

Förra mötet mot Björklinge BK blev det förlust (6–4). Hur var den matchen och vad förväntar du dig?

– All respekt till Björklinge som gjorde det jobbigt för oss och spelade ett uppoffrande försvarsspel, där vi var energifattiga och saknade detaljer för att straffa dem. Det kommer vi inte att tillåta oss själva att vara på lördag.

– Vi kommer att föra matchen och de kommer spela på kontringar.


Välkomna till Bomben imorgon lördag - matchstart kl 18

  

Inför Torshälla IBK borta
2020-01-24 18:30
Timeoutläge. Foto: Tony Jansson

Det har varit en intensiv period med matcher mot Alunda, Surahammar och Falun på kort tid, vilka resulterat i en förlust och två vinster. Nicklas Jonsson, lagets tränare, ställer upp för en lägesavstämning.


Vad är din syn på matcherna?

– Det har varit tre matcher med liknande karaktär där vi drivit spelet och lagen vi mött försvarat sig. Mot Alunda och Falun känner vi oss kreativa och spelar med en högre intensitet i delar av matcherna vilket gjorde att vi kunde gå ifrån målmässigt. Mot Surahammar slarvar vi och spelar tämligen tempofattigt vilket gjorde att vi inte lyckas få hål på dem och deras låga försvar. Såna matcher lär vi oss av och tar det med oss för att undvika liknande scenario igen.

 

Laget är fortfarande kvar på en andraplats. Hur mycket sneglar du i tabellen?

– Helt ärligt ingenting då vi är i ett skede där vi arbetar med att utveckla vårt spel och hur vi vill ta oss an matcherna. Vi känner att vi successivt blir tryggare och hittar mer verktyg att arbeta med. Den utvecklingen ger oss poäng och i slutändan ett bra utgångsläge inför slutspurten. Vill absolut inte låta eller vara dryg, men vi kan enbart påverka och fokusera på att träna och spela våra matcher och genomföra dessa så bra som möjligt. Med den kvalitén som gruppen besitter så är vi ett topplag om vi genomför matcherna i 60 minuter. 

 

Hur är läget i truppen?

– Som alltid vid denna tidpunkt är det lite skavanker. Förhoppningsvis är alla tillbaka snart i matchskick. Samarbetet vi har med vår rehabchef, Anna Jacobsson, har gjort att vi fått ner skadefrekvensen samt får tillbaka spelarna i speldugligt skick snabbare. Mycket positivt att klubben insett värdet av denna funktion i staben!

 

Vad har du att säga om kommande motståndarna Torshälla IBK?

– Torshälla slåss för sin överlevnad vilket innebär att de kommer att göra allt som krävs för att besegra oss. Tycker, sett till förra matchen mot dem, att de har några väldigt duktiga spelare på den här nivån och som kan hota oss om vi inte är påslagna. 

Vilken matchbild förväntar du dig?

– Vi förväntar oss att, som i alla matcher i denna serie, ta tag i taktpinnen och driva både tempo och spel. För vår del handlar det om att ha tålamod och att vi är ödmjuka inför uppgiften och spelar/krigar innebandy i 60 minuter.

 

Vi har en bra känsla i gruppen och vi ser fram emot avslutningen av serien, avslutar Nicklas!


Matchen som spelas 25/1 kl 14, webbsänds av Torshälla: http://bit.ly/2TT5Ve1

Laguppställningar och matchhändelser i ibis: http://bit.ly/30SAHEZ

Nya innebandyappen: http://bit.ly/37qy9Ax


Halvtidssummering med Nicklas Jonsson
2019-12-18 07:00

Nu är halva serien spelad och VIB har mött alla lag. Dina åsikter om serien och kvaliteten på både den och lagen?

– Serien känns tuff och alla lag i serien har både kvalitet och spelare som kan förändra tabelläget för respektive lag. Nu när vi mött alla lagen så är känslan att några inte fått ut det man ser att det finns i dessa lag.

– En sak som blivit mer märkbar ju längre serien gått, är att flera lag går hårt på två femmor vilket vi försöker möta med våra tre.  

 

Om du fortsätter berätta om ditt eget lags utveckling och insatser så här långt?

– Känslan är att vi växer mer och mer och tar steg varje vecka mot det lag vi vill vara. I och med att vi försöker vara konstruktiva och spela framåtlutade, så gör vi en del misstag som vi blivit straffade för. Men ju mer vi vågar och lär av de misstag vi, som individer och grupp, gör desto bättre och starkare kommer vi att bli. Så vi är fortfarande i en process där vi arbetar med att hitta balansen mellan när vi ska gasa och när vi ska bromsa.


– Våra bärande spelare har visat vägen vilket gjort att det gått fortare för våra nya och yngre spelare att komma in i allt. All cred till alla spelare som tränar med oss, från H2 och våra lovande juniorer, till de som tillhör A-truppen och som växlat upp och tagit både sig själva och laget till nya nivåer.

– Vi har en grym moral och attityd som gjort att vi aldrig känner oss besegrade oavsett vad det står på tavlan. Den känslan kommer att bära oss långt!


– Med tanke på att vi byggt om delar av laget och har en ny stab känns det som vi kommit en bra bit på vägen med gruppdynamiken och rollerna. Vi vill ha högt i tak där respektive individ får utrymme att vara sig själv och vi känner att vi närmar oss där vi önskar vara i den processen. Gruppen har blivit mer tajt och spelarna har öppnat upp sig mer och vågar ta för sig, vilket gör att luften i gruppen känns fräsch.


– Det är en lyhörd grupp som successivt blivit mer elitmässiga i både inställning och ambition. Vi känner att vi hittar nya sätt att både vinna matcher och utveckla oss på, vilket gör att varje träning och match känns riktigt roliga att åka till.


Sista matchen innan jul är derbyt på lördag, borta mot Skälby IBK. I förra mötet i hemmapremiären blev det vinst med 5–3 för VIB. Med de 18p Skälby nu fått ihop ligger de sexa i tabellen, bara 1p upp till kvalstrecket. Hur går dina tankar inför matchen?

– Skälby ska ha all cred för hur de startat och genomfört första halvan av serien. Att som nykomlingar ha tagit så många poäng är riktigt starkt. De har några riktigt bra spelare som sticker ut, bland annat Anton Dahlström som trots sin ungdom har en väldigt bra närvaro i det han gör.


– För vår del gäller det att vi är noggranna med boll och stänger ner deras vändningar. I det uppställda försvaret är vi trygga och känner att där får de tufft att hota oss.


Något mer du vill passa på att framföra till följare och publik?

– Jag hoppas att vi får ett bra stöd på läktaren så ser vi till att ge VIB-familjen en skön julklapp i form av tre nya poäng!


God Jul & Gott Nytt År

från oss!

Matchsnack om Torshälla och Björklinge
2019-10-24 09:00
Tre av spelarna som Jonsson lyfter fram efter matchen. Foto: Tony Jansson
I fredags spelades mälarderby mot Torshälla och på lördag väntar Björklinge borta. Nicklas Jonsson intervjuas om de båda matcherna.

Joakim Turunen som blev intervjuad i VLT efter Torshälla matchen tyckte att ni började segt och inte gjorde någon särskilt bra match. Hans intryck var att ni ändå hade koll och kunde trycka tillbaka dem när väl ert ledningsmål kommer. Hur uppfattade du matchen från din plats i båset?
– Alltid speciellt med fredagsmatcher då man är sliten efter en vecka med träningar, arbete och skola. Tycker inte vi spelar på den nivå vi vill vara på i mer än 15 minuter av matchen. Samtidigt vill jag ge Torshälla kredd för att man gör det svårt för oss och försöker vara aktiva i sitt coachande. Vi var stabilare och tyngre än Torshälla sett över 60 minuter och jag tycker att vi i slutändan vinner rättvist.

Vad vill du annars lyfta fram från matchen? 
– Jag gläds med att flera av våra mer okända killar gör bättre och bättre prestationer: Rauhala och Blom går från klarhet till klarhet. Sjöqvist leder sin lina på ett bra sätt. Emil, bolltrygg och Oscar gör comeback efter en tuff skadeperiod och gör mycket bra saker. Rönnqvist spelar spets som om han inte gjort något annat. Tydlig och aktiv vilket gör att fyran bakom kan spela ett tajt och aggressivt försvarsspel. Johan i målet stabil, vilket ger vårt försvar en trygghet som syns tydligt i vårt agerande.

Om spelet i special teams säger Jonsson: – Det blir bättre och bättre vilket är både viktigt och kul att se då vi gnuggar detta mycket varje vecka.

Fem raka segrar, var det vad du hade förväntat dig av säsongsinledningen?
– Inte förväntat men vet om att vi har stora kvalitéer i laget och om vi arbetar hårt så kommer vi att vara jobbiga att möta för alla lag. Det handlar om att vara ödmjuka inför varje träning och match och maximera det arbete vi gör. Annars kan vi lika gärna förlora matcher för så bra och jämn är både serien och lagen.

Nu väntar Björklinge IBK borta i IFU Arena på lördag. De är en av seriens nykomlingar och hittills har de inkasserat två vinster och tre förluster. En inte helt ny bekantskap eftersom ni möttes i en träningsmatch i somras. Vad har du att säga om dem?
– Ett lag som spelade med fart och var kreativa med boll och kommer från en väldigt fin säsong. Är på väg att växa in i serien vilket gör att prestationerna ibland kommer att variera för dem.

Hur tacklar ni uppgiften? 
– Vi fokuserar på att sätta vår gameplan och att styra matchen och dess skeenden för att på så sätt göra det jobbigt för våra motståndare. Sen gäller det att vinna sin match i matchen och sina dueller och våga i alla lägen.
– Vi utgår som vanligt från oss själva och den prestation vi ska göra. Fullt fokus så ska vi se till att bärga tre nya poäng!

Länk till matchhändelser och laguppställningar: http://bit.ly/2PerBif

Se Tony Janssons bilder från matchen mot Torshälla: http://bit.ly/2MuD0bK

Spelade matcher
Sön 15/3 13:00
5 - 9  
Sön 8/3 18:00
6 - 4  
Sön 1/3 14:00
10 - 1  
Fre 21/2 19:30
4 - 7  
Lör 15/2 14:00
8 - 4  
Lör 8/2 18:00
6 - 7  
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
Västerås Innebandy, 05/04 19:04 
Västerås Innebandy, 29/03 20:14 
Västerås Innebandy, 22/03 20:31 
Västerås Innebandy, 17/03 11:00 
Västerås Innebandy, 15/03 19:31