Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Välkommen till IBF Västerås sida
Sidan för vårt herrlag som spelar i Division 1 Mellersta Svealand säsongen 19/20.
Inför Torshälla IBK borta
2020-01-24 18:30
Timeoutläge. Foto: Tony Jansson

Det har varit en intensiv period med matcher mot Alunda, Surahammar och Falun på kort tid, vilka resulterat i en förlust och två vinster. Nicklas Jonsson, lagets tränare, ställer upp för en lägesavstämning.


Vad är din syn på matcherna?

– Det har varit tre matcher med liknande karaktär där vi drivit spelet och lagen vi mött försvarat sig. Mot Alunda och Falun känner vi oss kreativa och spelar med en högre intensitet i delar av matcherna vilket gjorde att vi kunde gå ifrån målmässigt. Mot Surahammar slarvar vi och spelar tämligen tempofattigt vilket gjorde att vi inte lyckas få hål på dem och deras låga försvar. Såna matcher lär vi oss av och tar det med oss för att undvika liknande scenario igen.

 

Laget är fortfarande kvar på en andraplats. Hur mycket sneglar du i tabellen?

– Helt ärligt ingenting då vi är i ett skede där vi arbetar med att utveckla vårt spel och hur vi vill ta oss an matcherna. Vi känner att vi successivt blir tryggare och hittar mer verktyg att arbeta med. Den utvecklingen ger oss poäng och i slutändan ett bra utgångsläge inför slutspurten. Vill absolut inte låta eller vara dryg, men vi kan enbart påverka och fokusera på att träna och spela våra matcher och genomföra dessa så bra som möjligt. Med den kvalitén som gruppen besitter så är vi ett topplag om vi genomför matcherna i 60 minuter. 

 

Hur är läget i truppen?

– Som alltid vid denna tidpunkt är det lite skavanker. Förhoppningsvis är alla tillbaka snart i matchskick. Samarbetet vi har med vår rehabchef, Anna Jacobsson, har gjort att vi fått ner skadefrekvensen samt får tillbaka spelarna i speldugligt skick snabbare. Mycket positivt att klubben insett värdet av denna funktion i staben!

 

Vad har du att säga om kommande motståndarna Torshälla IBK?

– Torshälla slåss för sin överlevnad vilket innebär att de kommer att göra allt som krävs för att besegra oss. Tycker, sett till förra matchen mot dem, att de har några väldigt duktiga spelare på den här nivån och som kan hota oss om vi inte är påslagna. 

Vilken matchbild förväntar du dig?

– Vi förväntar oss att, som i alla matcher i denna serie, ta tag i taktpinnen och driva både tempo och spel. För vår del handlar det om att ha tålamod och att vi är ödmjuka inför uppgiften och spelar/krigar innebandy i 60 minuter.

 

Vi har en bra känsla i gruppen och vi ser fram emot avslutningen av serien, avslutar Nicklas!


Matchen som spelas 25/1 kl 14, webbsänds av Torshälla: http://bit.ly/2TT5Ve1

Laguppställningar och matchhändelser i ibis: http://bit.ly/30SAHEZ

Nya innebandyappen: http://bit.ly/37qy9Ax


Halvtidssummering med Nicklas Jonsson
2019-12-18 07:00

Nu är halva serien spelad och VIB har mött alla lag. Dina åsikter om serien och kvaliteten på både den och lagen?

– Serien känns tuff och alla lag i serien har både kvalitet och spelare som kan förändra tabelläget för respektive lag. Nu när vi mött alla lagen så är känslan att några inte fått ut det man ser att det finns i dessa lag.

– En sak som blivit mer märkbar ju längre serien gått, är att flera lag går hårt på två femmor vilket vi försöker möta med våra tre.  

 

Om du fortsätter berätta om ditt eget lags utveckling och insatser så här långt?

– Känslan är att vi växer mer och mer och tar steg varje vecka mot det lag vi vill vara. I och med att vi försöker vara konstruktiva och spela framåtlutade, så gör vi en del misstag som vi blivit straffade för. Men ju mer vi vågar och lär av de misstag vi, som individer och grupp, gör desto bättre och starkare kommer vi att bli. Så vi är fortfarande i en process där vi arbetar med att hitta balansen mellan när vi ska gasa och när vi ska bromsa.


– Våra bärande spelare har visat vägen vilket gjort att det gått fortare för våra nya och yngre spelare att komma in i allt. All cred till alla spelare som tränar med oss, från H2 och våra lovande juniorer, till de som tillhör A-truppen och som växlat upp och tagit både sig själva och laget till nya nivåer.

– Vi har en grym moral och attityd som gjort att vi aldrig känner oss besegrade oavsett vad det står på tavlan. Den känslan kommer att bära oss långt!


– Med tanke på att vi byggt om delar av laget och har en ny stab känns det som vi kommit en bra bit på vägen med gruppdynamiken och rollerna. Vi vill ha högt i tak där respektive individ får utrymme att vara sig själv och vi känner att vi närmar oss där vi önskar vara i den processen. Gruppen har blivit mer tajt och spelarna har öppnat upp sig mer och vågar ta för sig, vilket gör att luften i gruppen känns fräsch.


– Det är en lyhörd grupp som successivt blivit mer elitmässiga i både inställning och ambition. Vi känner att vi hittar nya sätt att både vinna matcher och utveckla oss på, vilket gör att varje träning och match känns riktigt roliga att åka till.


Sista matchen innan jul är derbyt på lördag, borta mot Skälby IBK. I förra mötet i hemmapremiären blev det vinst med 5–3 för VIB. Med de 18p Skälby nu fått ihop ligger de sexa i tabellen, bara 1p upp till kvalstrecket. Hur går dina tankar inför matchen?

– Skälby ska ha all cred för hur de startat och genomfört första halvan av serien. Att som nykomlingar ha tagit så många poäng är riktigt starkt. De har några riktigt bra spelare som sticker ut, bland annat Anton Dahlström som trots sin ungdom har en väldigt bra närvaro i det han gör.


– För vår del gäller det att vi är noggranna med boll och stänger ner deras vändningar. I det uppställda försvaret är vi trygga och känner att där får de tufft att hota oss.


Något mer du vill passa på att framföra till följare och publik?

– Jag hoppas att vi får ett bra stöd på läktaren så ser vi till att ge VIB-familjen en skön julklapp i form av tre nya poäng!


God Jul & Gott Nytt År

från oss!

Matchsnack om Torshälla och Björklinge
2019-10-24 09:00
Tre av spelarna som Jonsson lyfter fram efter matchen. Foto: Tony Jansson
I fredags spelades mälarderby mot Torshälla och på lördag väntar Björklinge borta. Nicklas Jonsson intervjuas om de båda matcherna.

Joakim Turunen som blev intervjuad i VLT efter Torshälla matchen tyckte att ni började segt och inte gjorde någon särskilt bra match. Hans intryck var att ni ändå hade koll och kunde trycka tillbaka dem när väl ert ledningsmål kommer. Hur uppfattade du matchen från din plats i båset?
– Alltid speciellt med fredagsmatcher då man är sliten efter en vecka med träningar, arbete och skola. Tycker inte vi spelar på den nivå vi vill vara på i mer än 15 minuter av matchen. Samtidigt vill jag ge Torshälla kredd för att man gör det svårt för oss och försöker vara aktiva i sitt coachande. Vi var stabilare och tyngre än Torshälla sett över 60 minuter och jag tycker att vi i slutändan vinner rättvist.

Vad vill du annars lyfta fram från matchen? 
– Jag gläds med att flera av våra mer okända killar gör bättre och bättre prestationer: Rauhala och Blom går från klarhet till klarhet. Sjöqvist leder sin lina på ett bra sätt. Emil, bolltrygg och Oscar gör comeback efter en tuff skadeperiod och gör mycket bra saker. Rönnqvist spelar spets som om han inte gjort något annat. Tydlig och aktiv vilket gör att fyran bakom kan spela ett tajt och aggressivt försvarsspel. Johan i målet stabil, vilket ger vårt försvar en trygghet som syns tydligt i vårt agerande.

Om spelet i special teams säger Jonsson: – Det blir bättre och bättre vilket är både viktigt och kul att se då vi gnuggar detta mycket varje vecka.

Fem raka segrar, var det vad du hade förväntat dig av säsongsinledningen?
– Inte förväntat men vet om att vi har stora kvalitéer i laget och om vi arbetar hårt så kommer vi att vara jobbiga att möta för alla lag. Det handlar om att vara ödmjuka inför varje träning och match och maximera det arbete vi gör. Annars kan vi lika gärna förlora matcher för så bra och jämn är både serien och lagen.

Nu väntar Björklinge IBK borta i IFU Arena på lördag. De är en av seriens nykomlingar och hittills har de inkasserat två vinster och tre förluster. En inte helt ny bekantskap eftersom ni möttes i en träningsmatch i somras. Vad har du att säga om dem?
– Ett lag som spelade med fart och var kreativa med boll och kommer från en väldigt fin säsong. Är på väg att växa in i serien vilket gör att prestationerna ibland kommer att variera för dem.

Hur tacklar ni uppgiften? 
– Vi fokuserar på att sätta vår gameplan och att styra matchen och dess skeenden för att på så sätt göra det jobbigt för våra motståndare. Sen gäller det att vinna sin match i matchen och sina dueller och våga i alla lägen.
– Vi utgår som vanligt från oss själva och den prestation vi ska göra. Fullt fokus så ska vi se till att bärga tre nya poäng!

Länk till matchhändelser och laguppställningar: http://bit.ly/2PerBif

Se Tony Janssons bilder från matchen mot Torshälla: http://bit.ly/2MuD0bK

Några korta med Nicklas Jonsson efter Skälby
2019-10-03 21:37
Skälbys Martin Linvall och Joakim Turunen. Foto: Tony Jansson
Då var hemmapremiären avklarad och det blev vinst 5-3 mot Skälby IBK. Vad är din analys av matchen?

– En tajt och tuff premiär som vi ändå kontrollerade hem. All heder till våra premiärmotståndare som gjorde att vi var tvungna att kriga i 60 min!
 Vi skruvade på lite detaljer under matchen som gav effekt och vårt försvarsspel fortsätter att vara bra. Det jobb våra forwards lägger ner i defensiven är grunden till vårt spel och det ger oss en trygghet som gör att vi kan spela ut i offensiven.

Hur valde du att matcha laget?
– Vi gick på tre femmor under nästan hela matchen och avslutade på två när matchen skulle ner. Känslan var att vi var starkare under matchen och att vi kunde stänga ner den på ett väldigt bra sätt på slutet.
  
Hur har den här träningsveckan varit?
– Väldigt bra där vi haft ett antal killar från vår H2-trupp med, som ger oss som lag väldigt bra energi. Hög intensitet i kombination med bra kvalitét och mycket glädje.
 
Hur går tankarna inför Alunda borta på lördag?
– Det ska bli kul att möta ett lag som känns som att de kan överraska och hamna högt i serien. Som vanligt lägger vi fokus på oss själva och hur vi vill genomföra matchen, men vi är igång med kartläggningen av Alunda för att få en tydligare bild av vad som väntar oss.

– Känslan i truppen är mycket bra och vi går för 3 nya poäng!

Tack Nicklas! Lycka till på lördag!

Match mot Alunda kl 17 lördag 5/10Inför seriestarten med Nicklas Jonsson
2019-09-26 09:34
Tränare Nicklas Jonsson. Foto: Tony Jansson
Nu har du tränat laget sen i maj, vilket intryck har du fått av spelarna?
— Det är ett lag som har många olika kompetenser för att lyckas leverera bra och effektiv innebandy. I och med att laget och spelarna i de flesta fall är nya bekantskaper lär jag mig nya saker om individerna varje träning. Det är en skön grupp med härliga karaktärer!

Laget har haft försäsong med träning på M5, som ansvarat för fysbiten, blandat med att träna innebandy. I juni deltog laget i en turnering i Täby och har också träningsmatchat flitigt mot andra division 1-lag och även allsvenskt motstånd. Hur ser du på er försäsong?
— För mig har försäsongen varit en möjlighet både att inventera truppen och våra spelare i H2 och delar av juniortruppen samt att påbörja implementeringen av vårt spelsätt. Vi har testat runt i spelsätt och formationer och känner att vi är på rätt väg. Mycket av det vi tränar på och har teorigenomgångar om har laget tagit till sig på ett bra sätt. Då det är en levande process är det något vi gnuggar varje träning. Sammantaget är vi både fysiskt och rent spelmässigt långt framme, sammanfattar Nicklas läget.

Truppen är ganska intakt från hur det såg ut i våras förutom att några yngre spelare har lyfts upp och att några nyförvärv har tillkommit. Hur ser du som tränare på det?
— Med tanke på att vi är nya som ledare har det känts bra att gruppen inte får för stort tillskott att nya spelare. De har en trygghet i varandra som är viktig för oss som ledare att stärka och utveckla. Vi har medvetet inte ”jagat” nya spelare utan haft kontakt med några få för att på så sätt ge våra ungdomar chansen att visa upp sig och en möjlighet att ta en tröja i A-truppen. 
 
Då är det är kanske du själv och Torbjörn Aanerud (ny assisterade tränare) som är den största förändringen? Vad har det betytt för laget tror du?
— Den största skillnaden är nog dialekten, skrattar Nicklas och syftar på sitt gästrikemål innan han fortsätter:
— Vi har vårt ledarskap, vårt sätt att se på innebandy och arbeta med träningsmetodiker. Vi kommer inte från Västerås vilket innebär att individerna ses på med nya ögon och på så sätt ges en möjlighet att visa upp sig. Vi vill bidra med energi och ett aktivt ledarskap där gruppen får mycket ansvar och att vi har högt i tak. I arbetet med det bidrar vår kapten (Jonathan Lundkvist) och vicekaptenerna (Marcus By och Gustav Ferngren) på ett mycket bra sätt.

Laget kommer spela i en nykomponerad serie med lag från Dalarna, Gästrikland, Uppland, Södermanland och så Västmanland såklart. Vad tror du om motståndet?
— Känslan är att serien kommer att vara tuff då många av lagen har ambitioner och bygger för att ta sig en serie uppåt. Två av lagen ramlade ur Allsvenskan ifjol (KAIS Mora och Runsten) och de har inte tappat speciellt många spelare så dessa lag har både tempo och erfarenhet, samt lärdom om vad som krävs för att nå sina mål. Känns spontant som att flera av lagen försöker spela en aktiv innebandy vilket borde kunna leda till bra matcher även ur publiksynpunkt. Personligen har jag en skön känsla av vad vi kommer att kunna prestera i serien med den fina grupp killar vi har att arbeta med.

Nu på lördag är det dags för Skälby hemma. Vad har du för förväntningar på din första seriematch med laget?
— Vår ambition är att bestämma skeenden på plan, så förväntan är att vi kliver in i matchen och visar att vi redan nu klarar av det. Och att vi spelar en innebandy med mycket intensitet och med ett aktivt deltagande från samtliga i laget.
Så vilken typ av innebandy kan publiken förvänta sig? 
— Det vi strävar efter är ett högt speltempo med spelare som vill ta initiativ och inte blir passiva. Ett organiserat försvarsspel med bra fysisk närvaro kombinerat med en flödande offensiv där vi hittar balansen mellan när vi gasar och bromsar.
  
Slutligen hur är läget i laget - finns alla spelare tillgängliga?
— Vi har några småskavanker att ta hänsyn i samband med laguttagningen annars är truppen intakt.
Vi kommer till matchen med en skön känsla i gruppen!

Kommande matcher
Spelade matcher
Lör 25/1 14:00
4 - 9  
Lör 18/1 14:00
11 - 4  
Ons 15/1 19:30
6 - 4  
Lör 11/1 18:00
9 - 4  
Lör 4/1 14:15
Lör 21/12 15:00
5 - 5  
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
Västerås Innebandy, 31/12 12:24 
Västerås Innebandy, 05/12 10:08 
Västerås Innebandy, 28/11 13:49 
Västerås Innebandy, 15/10 15:46 
Västerås Innebandy, 14/08 14:28 
Västerås Innebandy, 13/08 10:31