Västerås Innebandy

Matchreferat - Surahammar hemma
2019-02-20 23:46
Så här taggade och glada var Västeråsspelarna Marcus By och Linus Mild i derbyt mot Sura. Foto: Tony Jansson

Derbyonsdag och seriesexan Surahammar gästade Bombardier Arena. En viktig match för Västerås som fortfarande har chans att nå kvalet och som med vinst i den här matchen hade chans att gå om, eller i alla fall inte tappa mer mark till lagen ovanför strecket. Och motståndarna Sura brukar alltid, oavsett tabelläge, vara sugna på att vinna derbymatcher mot Västerås, så det var härliga förutsättningar inför matchen.

Mycket folk var det i hallen. Den officiella publiksiffran är på 360 personer, men det såg ut att kunna vara betydligt fler än så och med stämningen på läktaren kändes det också så. En hel del ungdomslag dök upp på läktaren och en extra guldkant på tillställningen blev det med P09-pojkarna från Sura och VIB som spelade match i pausen och som också gemensamt hälsade lagen välkomna in till matchstart. Fint att se!

Och det bjöds på stor underhållning, särskilt för de som höll på Västerås. Joakim Turunen lovade ju inför matchen att Tobias ”Lampan” Landell skulle bjuda på stor show och visst gjorde han det. Inga poäng i protokollet, men årets fint bjöd nog Landell på. Och många västeråsspelare var minst sagt på spelhumör och t ex Joakim Turunen såg till att det blev åka av för Suraspelarna. När han och de andra västeråsarna släppte loss måste det ha varit jobbigt för Suringarna att hänga med i svängarna.

Publiken fick redan från start i matchen se ett Västerås som ville äga boll. 3.10 in i första perioden är det lite schabbel i bortaförsvaret och påpasslige Simon Wesslund tar tag i bollen och passar Mild som inleder målskyttet när han gör 1–0 för Västerås. Sura svarar dock redan 21 sekunder senare, när Oskar Backlund får läge i slottet. Backlund var för övrigt inblandad i samtliga tre mål för Sura.

Målproduktionen började ta fart ordentligt när Jonathan Lundkvist kontrar in 2–1 (tid 11.58). Nästa mål kommer efter en insats av Linus Mild i sarghörnet där han passar Joakim Turunen. Han i sin tur passar en fri Simon Wesslund, som kan operera helt fritt i slottet och skjuta in 3–1 efter att hans kedjekamrater dragit till sig Suraförsvarets uppmärksamhet.

Västerås går till pausvila efter att Jesper Lundkvist, med en härlig aktion helt på egen hand, satt 4–1 bakom Jerry Gester i Sura-målet.

Lagkaptenen i Sura, Niklas Palovaara, som blev intervjuad av speakern i första periodpaus menade att hans lag höll för dåligt tempo och att det gällde för Sura att börja springa i andra perioden.

I andra perioden visade det sig att Västerås nog ändå var det piggare laget och Marcus By, för övrigt het den här kvällen, älgade in i slottet där han fick ett fint skottläge och gjorde 5–1 vid tiden 5.31. Efter det målet fick den andre målvakten i Sura kliva in i målet. Att vakta målet i Sura var ingen lätt uppgift den här kvällen.

Vid ställningen 5–1 såg det ganska oordnat ut och spelet böljade fram och tillbaka. Vid 10.09 kommer nästa fina Västerås-mål när kapten Lundkvist springer mot mål och slår en perfekt passning över till lillebror Jesper som utan att tveka kan göra 6–1.

Sura gör två reduceringar, men från Västeråshåll känns det ändå inte oroligt. I slutet av perioden blir det spel fyra mot fyra, då det blivit lite hett mellan Marcus By och Jonatan Strömberg, vilka båda två åker ut för hårt spel. Matchens enda utvisningar.

I tredje perioden tar det exakt två minuter så sitter 7–3. Västerås fick bolla runt i Suras zon, som om det vore powerplay och på pass från Marcus By gör Joakim Turunen sitt första mål för kvällen.

Vid 5.51 håller sig Marcus By återigen framme framför mål och gör sitt andra mål, fram till 8–3.

När Simon Wesslund gör Västerås nionde mål vid 13.05 inleds en riktigt jobbig minut för Sura, då det målet snabbt följs av mål först från Gustav Ferngren och sen återigen ett mål från Joakim Turunen.

Slutresultatet fastställs 15.45 in i tredje perioden när Marcus By avlossar ett skott som Linus Mild kan styra in i Suramålet.

En härlig kväll för Västerås och deras supportrar! Tyngre för ett ganska fåtaligt Sura och som hade det svårt med Västerås höga bolltempo.

Slutresultat: 12–3 Periodsiffror: (4–1, 2–2, 6–0)

Skottstatistik 32–15