Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Vana av spontanidrott?
2021-01-06 18:33
Ännu en streetbandyträning avklarad. Vi ledare noterar bra spel inledningsvis, men mot slutet så sticker hornen fram och det blir viktigare att vinna än att ha bra lir. Såklart bra med tävlingsinstinkt, men vi ser hellre att fokus ligger på att alltid göra en bra insats. Ivern att vinna syns även i att försöka hitta kryphål eller framföra synpunkter kring domslut eller liknande. Tyvärr så drar detta ner stämningen ibland. En fundering är om avsaknaden av spontanidrott medför att de inte klarar av att sätta upp regler själva för att ha kul samt få en hyfsat rättvis match.

Spontanidrott
Man brukar prata om att det krävs 10 000 timmar för att bli bra i något. En stor del av dessa 10 000 timmar kommer rimligen via spontanidrott. Frågan är om dagens generation har detta i sig när andra roliga alternativ ständigt finns närvarande. Hade Foppa blivit en världsspelare om XBOX, Youtube och mobiltelefoner hade funnits för 30 år sedan?

TV-spel
Det är inte helt sällan ynglingarna spelar TV-spel ända till morgonkvisten eller åtminstone långt efter midnatt. I dagens digitala värld så finns flera hjälpmedel för föräldrar. Tips! Det går att få veckorapport från Xbox om speltid. Det går att se skärmtid i mobiltelefonerna. Jag tror flertalet killar ligger på över 40 timmar i veckan i enbart tv-spel. De är i princip TV-spelsproffs, även om inkomsten för detta saknas! Tänk om de tog 25-50% av denna tid och lade den på något de har nytta av i framtiden, t.ex. skolarbete, träning eller gud förbjude hushållsarbete. Hur många killar vet hur man sätter igång diskmaskinen?

Det går även att sätta spärrar för när man ska spela och hur mycket, både via XBOX, mobiltelefonen eller i routern. Avstängt Wifi är förmodligen en modern form av utegångsförbud. Man kanske skulle prata om innegångsförbud istället!

Träningar januari
Vi förväntar oss inte få möjlighet att träna i hall innan 24/1. Risk finns att det tar längre tid än så. Vi kommer försöka hålla igång gemensamt med lördagspass med streetbandy och ett veckopass löpning. Utöver det så är det ytterst önskvärt att grabbarna kör enligt det tidigare utskickade schemat, ett längre löppass, ett intervallpass samt ett styrkepass. Om man kör annan träning så kan det mycket väl ersätta ett eller flera av dessa pass. Vår normaldos träning är 3x1,5 h + match, alltså i princip 6h vecka.

Seriespel på högre nivå
Glädjande nog så har väldigt många under hösten fått chansen att spela match i de lite tuffare serierna HJ samt HJ17. Dessa matcher är 3x20 min effektiv tid, vilket är betydligt tyngre än våra PK1 matcher. Det är i princip en hel period extra! När och om seriespelet återstartar så behöver vi vara bra tränade, särskilt de som har viljan och ambitionen att spela på högre nivå behöver ta ansvar för detta själva. Det är nu en gyllene chans att komma in i serien och vara bättre tränad än andra.

Länslaget
Under året så ska Länslagsuttagningar påbörjas. Vi har för närvarande ingen information tillgänglig, men antar att det är viss förskjutning pga Corona. Spelare som har vilja och ambition att försöka bli nominerade till uttagningen samt i slutändan nå länslaget bör ta ansvar för sin egen träning redan nu. Det kommer inte vara så många tillfällen när det är länslagsuttagningar, det kommer alltså vara försent att påbörja en fokusering när dessa startar. Bra fokus på gemensamma träningar samt eget ansvar på individuella träningar är en bra start. Tänk även på att länslagscoacher brukar titta på matcher löpande för att scouta i förväg. Vi ledare ser stor potential i våra killar och har en förhoppning om att stommen i länslaget ska bestå av VIB-spelare.    

Slutligen så gläds vi åt den starka uppslutningen på träningarna. Vi tycker även att vi ser vår starka lagsammanhållning, killarna verkar helt enkelt trivas tillsammans.