Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Välkommen till IBF Västerås sida
Sidan för vårt herrlag som spelar i Division 1 Västra Svealand.
Joakim Turunen om vinsten mot Falun
2019-02-18 10:00
Känslan efter att ha gjort hattrick med ett viktigt mål. Foto: Tony Jansson.
I lördags spelade laget en viktig match hemma mot IBF Falun U, seriens tvåa. Mötet i höstas avgjordes till Faluns fördel när de vann med 4-2. I Bombardier Arena bjöds det dock på många fler mål, 10-7 blev slutresultatet i en match där Västerås hela tiden var steget före. Vinsten innebär att jakten på en slutspelsplats fortsätter.
Hemsidan passade på att höra med Joakim Turunen vad han tyckte om matchen.

Du inledde målskyttet i matchen när du gjorde 1–0, 3:18 in i första perioden och det blev ett hattrick för din del. Kan du berätta om dina mål?
– Första målet så får jag en bra passning av Mild, så jag skjuter direkt och den studsar till på någon och går in. Andra målet så tänker jag bara att jag ska skjuta förbi backen och så får någon slå in returen, men målvakten blir nog överraskad och släpper in den, och det tredje så kommer vi i en kontring och jag kommer runt deras sista back så hinner jag inte tänka så mycket utan skjuter bara. Var riktigt skönt att få göra några mål, speciellt i en så viktig match.
 
Du fick också en straff i slutet av andra perioden. Mot Filipstad blev det ett snyggt straffmål, men mot Falun ville det sig inte?
– Jag gör ofta samma straff men denna gång så hade jag bestämt mig för att gå till målvaktens högra sida men jag ändrar mig i slutet då jag ser att målvakten sitter med benen för att förmodligen stänga den sidan, så jag väljer i sista sekund att gå samma håll som jag brukar, så han vann det mentala över mig.
 
I början av tredje perioden ledde ni med 7-2. Falun gick sen ikapp till 7-5 och ni tog timeout efter det målet. Vad hände?
– Man hamnar ofta i en trygghet när man leder. Vi började spela på 2 femmor och det gör så att man kommer upp i tempo på ett annat sätt. Sen när vi leder så ändrar vi om och går på 3 igen. Det är ingen femma som gör det dåligt, men hela laget tappar ju tempo när tempot brukar vara som högst, sista 10 minuterna.
 
Det kändes ändå som att ni fick mål i väldigt psykologiska lägen. Dels gjorde ju Daniel ”Kaka” Karlsson en soloräd 10 sekunder in i andra perioden mot ett Falun som såg tokladdat ut när de kom in efter pausen. Du gjorde själv 8-5, som 44 sekunder senare följdes av Gustav Ferngrens mål fram till 9-5. Även om det kom fler mål efter det, så var ju känslan att det var avgjort där.
– Ja vi är starka som håller ledningen hela matchen, som jag sa tidigare så hamnar man ofta i en trygghet om man leder från start, men det är en bra styrka att egentligen aldrig släppa in dem mer än att vi har en tvåmålsledning. Vi visste att vi måste vinna och det kan ge en press men vi hanterade det bra.
 
Nästa match är redan på onsdag när ni möter Surahammars IBF. Hur är känslan för en gammal Hallstabo inför en sån match?

– Det är alltid kul att möta Sura, jag känner många i laget. De har nog även en stark revanschlust på oss nu också efter senast, samtidigt så vill de nog försöka förstöra för oss att gå till kval. Det blir en rolig match!
 
Är det något annat du vill passa på att säga?
– Det är nu vi behöver allt stöd vi kan få på läktaren, vi har allt i egna händer och vi spelar många hemmamatcher nu, så ta med er vänner, släkten, pojk- och flickvänner så ska Tobias ”Lampan” Landell bjuda på show!

Bildspel från matchen: http://bit.ly/2GNd8pm
Matchhändelserna i Ibis: http://bit.ly/2SxFV8B"Viktigt att börja vinna" - avgörandet ligger i egna händer
2019-02-15 08:52
Frislagssituation från matchen mot Filipstad. Foto: Tony Jansson
I lördags spelade laget mot Lockerud Mariestad borta. En match som slutade med 7–3 till hemmalaget. Hemsidan fick en pratstund med tränare Johan Lundkvist för att höra mer om den insatsen och om nästa hemmamatch som är imorgon lördag mot IBF Falun Ungdom.
– Spelmässigt tycker jag ändå att vi gör det bra men vi släpper in två mål precis när vi blev fulltaliga efter boxplay - lite surt för vi gjorde en riktigt bra box. Så det var synd att vi inte kunde hålla emot. Johan konstaterar: – Sen har vi några stolpskott och ribbskott så vi har inte den där riktiga turen för att vinna, så är det tyvärr.
– Andra perioden förlorade vi med 3–1 men vi vinner skotten med 5–3 så det speglar matchen. Vi har rätt mycket boll, men så är det sekvenser när de har boll naturligtvis också. De är ju bollskickliga och så där. Vi får slita lite för mycket för våra mål och vi släpper in lite för enkla mål, säger Johan.

Johan Lundkvist framhåller att han i vanliga fall inte brukar skylla förluster på domare.
– Det här var nog sämsta hittills, bedömer han ändå domarinsatsen nere i Mariestad.
– Vi fick kanske inte så mycket utvisningar emot oss, men alla dueller gick emot samtidigt som de fick slå och veva så mycket de ville. Så fort vi gjorde något blåste han så att man trodde pipan skulle ryka, småskrattar Johan.

Det var inte minst ett domslut som kändes tveksamt vid ställningen 3–1 när Joakim Turunen ser ut att bli målskytt och göra en viktig reducering.
– Han gör mål och det blir 3–2. Jag skriver i blocket och så vänder jag mig om då sitter han utvisad för hands! Så fick de powerplay och gjorde 4–1 istället för att vi gjorde 3–2. Domaren som blåste kan inte ha sett det, menar Johan som tror att bollen möjligen kan ha tagit på handen helt ofrivilligt. Turunen själv var nog inte heller helt nöjd med domslutet.  
– Men nu blickar vi framåt! Det är fem matcher kvar och vi har nu en vecka med tre matcher. Falun på lördag och på onsdag är det Sura och så Kumla.

I höstens bortamatch mot Falun vann hemmalaget med 4–2 och det var jämnt även i skottstatistiken.
– Jag tycker att vi gjorde en bra match mot dem borta - vi tog ut varann ganska bra i den matchen. Det var roligt för de ville spela innebandy och stod inte och igelkottade alltför mycket.

I förra mötet deltog spelare som Malte Lundmark, Emil Kalentun och Hassan Hajo vilka också brukar spela med Faluns SSL-lag. Nu på lördag spelar IBF Falun mot Storvreta hemma, så spelare som annars dubblar i SSL och division 1 kommer inte kunna göra det då. Men även om inte de spelarna kan vara med i matchen i Bombardier Arena så borde ändå Falun kunna ställa upp med ett bra lag.
– Falun ligger tvåa så de har ju visat att de har bredd även när de andra är borta. De har något bra på gång och vill gå upp i allsvenskan med det här laget och det är bra för Falun som förening. Att ha ett allsvenskt lag och ett SSL-lag det drömmer väl alla om, säger Johan Lundkvist.

– Det är en viktig match för oss och vi måste vinna om vi ska vara med där i toppen. Vinner vi inte såna här matcher har vi inte i toppen att göra heller.

Som så ofta den här säsongen är flera spelare antingen skadade eller sjuka inför matchen. Ytterberg hann göra några matcher efter sin comeback men ser tyvärr ut att vara borta resten av säsongen efter sin fotskada.
– Jag är glad att vi har några som är hela säger Johan Lundkvist och skrattar när han säger: – Vi ska nog satsa pengar på en läkare till nästa säsong.

– Nu är det ju otroligt viktigt att börja vinna matcher. Det är 15 poäng att bråka om för vår del och jag tror att det kommer att krävas en hel del. Sen möter ju topplagen varandra lite grann också, men man får inte tappa många poäng till heller.
– Det finns inga matcher där man bara kan ställa ut dojorna, säger Johan och menar att lag som Torshälla och Filipstad slåss för sin existens. – Det såg vi ju när det blev 14–11 mot Filipstad - de är ju desperata och måste chansa. Det är bara att knyta näven och gå ut och köra, vi har faktiskt avgörandet i våra egna händer.

Som Johan Lundkvist konstaterar kommer det lag underifrån också som vill ha något att säga till om.
– Sura är inte så långt efter oss. Vi har väl aldrig mött Sura utan att de varit taggade, under alla år jag hållit på. De har två matcher per år när de är riktigt taggade och det råkar vara mot oss, så där får vi inte någon hjälp.

De avslutande matcherna är mot Skoghall, som ju ligger snäppet före i tabellen och så Torshälla, båda hemmamatcher. Sista spelomgången är det spelledigt för IBF Västerås, eftersom KAIS Mora utgick ur serien.

Matchen mot IBF Falun Ungdom spelas på lördag kl 15 och
derbyt mot Surahammar är på onsdag 20/2 kl 19. Båda matcherna spelas i Bombardier Arena. Välkomna!
Snack med Jonathan Lundkvist efter GS86 - inför Filipstad
2019-01-24 20:52
Den här träningsveckan har varit lite annorlunda eftersom Bombardier Arena varit uppbokad av annat och inte funnits tillgänglig för träning. Redaktionen tog sig därför istället till K-borg, där laget hade sin onsdagsträning, för att träffa lagkapten Jonathan Lundkvist – utsedd av laget till matchens lirare mot GS86 i matchen senast.

Kan du ta oss igenom GS-matchen, det blev ett riktigt målkalas - i alla fall gjorde ni en massa mål!
– Ja det är ju inget topplag vi möter och det syns också i tabellen. Jag vet inte om vi haft så mycket skott på den här säsongen, säger Jonte som nog har rätt i det. 43 avlossade skott blev det totalt för laget i matchen.
– Det är jättepositivt att vi tar oss till lägena - och skjuter när vi väl får dem också. Några fler bollar kunde ha suttit, menar Jonte som ändå är nöjd med lagets insats. – Vi gör en riktig bra match nästan sextio minuter igenom. Det är ändå svårt att behålla spelet mot ett sånt motstånd som inte bjuder upp till dans direkt.  
Du fick äran att inleda målskyttet och gjorde ju båda första målen fram till 2–0.
– Göra tre mål på en match är ju roligt, fortsätter han. Det har jag inte gjort den här säsongen! Det var kul att få göra det, och speciellt kul att göra mål i boxplay. Vi har haft ett bra spel i boxplay väldigt länge och sen att få utdelning var ännu skönare.

Det har varit en trög säsong som störts mycket av sjukdomar och skador och laget har inte fått alla resultat med sig heller.
– Det känns ändå som att vi är i rätt riktning i gruppen och som lag, kommenterar Jonathan. – Att vi kommer upp i den här nivån som vi kan och vi har ändå mycket bra spelare. Vi hör ju till toppen tycker jag.

Och på lördag är det jakt på tre nya poäng mot Filipstad IBK.
– Nu är nästan alla matcher som är kvar sexpoängsmatcher för oss, för att vi ska nypa en kvalplats. Det är bara att gå in och kötta och göra det vi ska, då kan vi rå på alla lag i den här serien.
Därmed inte sagt att Jonathan underskattar nästa motståndare. – Det är inte bara att gå dit och ta tre poäng, man måste göra jobbet också. Men gör laget en bra match i sextio minuter ska det mycket till för Filipstad att vinna, tror Jonathan. – Som mot GS86 får vi ta tag i taktpinnen och visa att vi är bättre.

De är ju nykomlingar i serien och ni har bara mött dem en gång tidigare. En bortamatch tidigt på säsongen, som slutade 7–11.
– Jag vet att vi hade väldigt bra utdelning, sen släpper vi in mål också. Vi hade lika gärna kunnat ligga under med flera bollar, vad jag minns för jag tyckte inte alls att vi kom upp i nivå. Sen var det så att sköt vi så det blev mål ett tag.
– Det är svårare att ta poäng mot sådana här lag borta så är det ju, säger Jonathan apropå motståndarnas trånga hall och lilla plan. – Nu när vi möter dem hemma får ju vi spela vårt spel hemma i våran lilla borg. Det passar oss bättre med lite större plan och lite mer ytor.
– Men som jag brukar säga är vår största fiende alltid oss själva. När vi dippar har vi en tendens att bli sårbara bakåt. Men det är det som är skönt att vi har blivit bättre. Sen Torshällamatchen biter vi ihop mer istället för att tjura ihop när det går dåligt. Jag har en god magkänsla inför matchen.

Du kanske kan säga något om truppens nytillskott, Casper Eriksson och Daniel Axén som flyttats upp till a-lagstruppen.
– Det är två jättebra killar, träningsvilliga och som tar för sig. De har inte den här respekten som många har och som jag själv hade i yngre i år. De krigar och gör det de ska jättebra. Kul, och jag tror att det kommer att gå bra för dem.

Då hälsar vi publiken välkomna till Bomben på lördag kl. 17.30.
–Lite sent för Rönnby har ju match innan och det har ju varit lite som det varit med träningstider för oss. Tränat i K-borg har vi också gjort.
– Men det ska inte spela någon roll – Bomben har vi kört i så mycket så det ska sitta i ryggmärgen. Jag tror på oss!


Laguppställningar och matchhändelser dyker upp här


Juniorer uppflyttade till A-truppen
2019-01-22 14:35
Daniel Axén, (vänster) och Casper Eriksson (höger) är nykomlingar i truppen
Vi har flera duktiga juniorer i Västerås innebandy som både har tränat och spelat matcher med A-laget. Nu kan vi berätta att två av dem, Casper Eriksson (-01) och Daniel Axén (-00), har blivit uppflyttade till A-lagstruppen i IBF Västerås från VIB-akademin.

Fredrik Åhlberg - herrarnas sportchef säger:

– Det är två ödmjuka spelare och som brinner för innebandyn. Båda två har de egenskaper som krävs för att bli riktigt bra innebandyspelare.


De är sinsemellan olika som spelartyper. Casper Eriksson har ett stort spelsinne och fysik som sina styrkor - han är gärna den som lägger en passning. Daniel Axén har snabbheten som sitt vapen och har ett bra skott och en förmåga att hitta nätet. Något han redan hunnit visa i matcher med laget.


Välkomna grabbar!
Efter Hagfors kommer GS86 borta
2019-01-17
Förra matchen mot GS86 blev en riktig målkavalkad med 16-3. I helgens bortamatch blir det kanske jämnare siffror?
Förra helgens hemmamatch mot Hagfors IBS blev en jämn tillställning, men där Hagfors åkte från K-borg som det segrande laget efter resultatet 5–6 i förlängning. IBF Västerås som jagar en kvalplats fick tyvärr bara behålla en poäng.

IBF Västerås tränare Micke "Foppa" Forsberg tyckte att laget spelade en bra match och definitivt bättre än i bortamötet mot Hagfors som slutade med en klar förlust. Till den här matchen var förutsättningarna bättre.
– Jag tycker att vi spelar bra. Det var i början av första perioden som vi åkte på några omställningar. Då ville vi lite för mycket, men i andra och tredje tycker jag att vi är det bättre laget. De är lite mer kliniska i sina avslut och vi har fyra – fem - sex riktigt bra lägen och jag tycker att vi ska avgöra i slutet av matchen men vi gör inte det. Det känns som att vi förlorade två poäng där tyvärr.

 Västerås som har tagit färre utvisningar den här säsongen än förra, fick dock fyra utvisningar i matchen att jämföras med en för Hagfors.

– Vi tar en onödig utvisning för många spelare på plan, men de andra två, säger Foppa om de utvisningar som drabbade laget i tredje perioden och gjorde att man fick spela i numerärt underläge 3 mot 5. – Då skulle nog Hagfors ha haft två till de också. tycker Foppa som ändå menar att det inte var domarnas fel att laget förlorade, utan att laget sätter sig i den situationen själva.
– Det positiva vi kan ta med oss är att efter att det insläppta målet i spel 3 mot 5 så dödar vi de andra två boxplay i perioden. Efter det äger vi hela matchen som är kvar. – Hagfors tar också timeout för att de tycker att det såg för skakigt ut.

Lördagens motståndare är GS 86 som haft en tung säsong med bara två inspelade poäng. Förra mötet i höstas slutade med storseger 16–3 för IBF Västerås. Senaste matchen för GS 86 var hemma mot Lockerud Mariestad, och slutade med förlust 6–8 – siffermässigt ingen utklassningsseger för serieledarna.

– Det känns som om de har spottat upp sig på slutet, och Foppa tror att det knappast blir lika lätt som senast. – Vi får fortsätta gnugga på det vi har tränat på och hoppas att det ger utdelning.

Matchen mot GS 86 spelas i Forshaga Sporthall lördag 19/1 kl 14.
Laguppställningar och matchhändelser kommer synas här

Kommande matcher
Spelade matcher
Lör 16/2 15:00
10 - 7  
Lör 9/2 16:00
7 - 3  
Lör 26/1 17:30
14 - 11
Lör 19/1 14:00
3 - 10
Sön 13/1 16:30
5 - 6  
Lör 5/1 17:00
4 - 8  
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
Västerås Innebandy, 09/01 14:15 
Västerås Innebandy, 12/12 11:57 
Västerås Innebandy, 10/12 14:20 
Västerås Innebandy, 10/12 10:21 
Västerås Innebandy, 28/11 11:21 
Västerås Innebandy, 21/11 07:56