Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Välkommen till IBF Västerås sida
Sidan för vårt herrlag som spelar i Division 1 Västra Svealand.
Intervju med Nicklas Jonsson - ny tränare i IBF Västerås
2019-04-23 19:23
Nicklas Jonsson, ny huvudtränare i IBF Västerås på två år.
Jakten på en ny tränare till IBF Västerås har pågått ett tag och överst på önskelistan har varit att få in en tränare med meriter från högre serier och gärna i form av nytt blod utifrån.
Valet föll på Nicklas Jonsson som säger så här om sitt beslut att gå till IBF Västerås.

– Det kändes otroligt bra redan från början, jag har fått ett bra intryck av klubben. Häftigt också att komma in utifrån. Jag känner inte någon och ”har inga barn ihop med någon”.
– I stort sett är det ett nytt blad för mig och det känns väldigt inspirerande, säger Nicklas som tycker det ska bli spännande att få stifta sin första bekantskap med gruppen på annandag påsk och få se den i aktion.

Utan några egna erfarenheter av innebandyn och spelarna i Västmanland så har Nicklas gjort lite research på vad det är för lag som väntar honom.
– Jag vet att det finns en del killar med otroligt hög potential och att det är en grupp med bra spelskicklighet. För mig är det en bra grej. Jag vill ju spela en offensiv positiv innebandy och då är det en förutsättning att det finns spelare som har handleder och lite skills och sinne för det.

Det svåraste för en tränare är att coacha ett lag man inte känner, menar Nicklas som gärna vill veta hur spelarna är som individer så att han kan coacha dem på rätt sätt.
– Nästa uppgift nu är att lära känna gruppen och killarna och låta dem lära känna mig.

Nicklas Jonsson är från början gästrikeson med rötterna i Storvik och bandymetropolen Sandviken.
– Bandyn ligger varmt om hjärtat, så jag har varit i Västerås några gånger genom åren. Det känns som en bra idrottsstad.

Det är inom innebandyn i Stockholm och Uppsala som Nicklas varit verksam genom åren. Som innebandyspelare spelade han i Riksserien, som högsta serien hette tidigare, med lag som Kolarbyn/ Fagersta och Tomasgården. (Lite kuriosa är att Tomasgården lever vidare i Västerås Innebandy idag sedan en sammanslagning år 1999.)

Tiden i Storvretas ledarstab minns Nicklas som en rolig resa i en otroligt fin klubb.
– Jag var 2 år i Storvreta. Första året som taktisk läktarcoach till tränarna Magnus “Binge” Jäderlund och Markus Puuskala (numera landslagskapten för herrarnas U19). Jag kom ner i pauserna och gav input och även innan matcherna då jag analyserade motståndet och gav tips och idéer. År två var jag med i båset.
– Innan dess var jag i Caperio Täby då de ju var ett topplag i Sverige med Rasmus Sundstedt, och andra storspelare, innan de fick ekonomiska problem. Det var lärorikt och kul. 

Under en lång karriär har han också varit med i Järfällas organisation, i Fornudden (ett av Sveriges klassiska innebandylag) och Bele Barkarby där han tränat A-lagen för både herrar och damer. Och han är stolt över resan som han gjorde tillsammans med Beles damlag.
– Vi var tippade att åka ur (div1) ganska ordentligt. Tjejerna gjorde en fantastisk prestation och höll oss kvar och året efter (16/17) var vi inte långt ifrån att ta oss till kval upp till SSL, så det var en häftig resa.

Nästa tränaruppdrag slutade mindre roligt. I Sirius damlag, dit både Nicklas och några av spelarna i Bele hade gått, fick han besked strax innan serien startade att klubben ville gå skilda vägar. Anledningen från styrelsens sida var ”olämpligt språkbruk”. En plötslig anklagelse som Nicklas inte kunde känna igen sig i och inte fick närmare förklarad för sig. Händelsen blev mycket uppmärksammad och han kände sig uthängd i medierna.
– Det är tråkigaste jag varit med om innebandymässigt, berättar han. – Jag har lämnat det bakom mig nu - jag vet att jag inte gjort något tokigt, säger han. 

Redo att gå vidare, via ett tränaruppdrag för Telges herrar, så är det alltså killarna i IBF Västerås och försäsong här som gäller för Nicklas. Försäsongen kommer att planeras i samarbete med fystränarna och det kommer bli innebandypass mellan varven. Dels vill Nicklas se mer av gruppen och spelarna, dels börja smygimplementera en del taktik, istället för att vänta till augusti när man annars går in i hallarna. Även om det inte ser ut att bli ”raggarinnebandy”, så lär det bli högt tempo på träningarna lovar Nicklas eftersom han är förespråkare av det, både tempofyllda träningar och i momenten. 

Nicklas Jonsson pratar om att utveckla det taktiska tänkandet med det han kallar en ”sömlös innebandy”.
– Sömlös innebandy är när man växlar mellan spelsystem utan det syns. Som att gå mellan 2-2-1 och 1-2-2, eller kunna vrida om.
Nicklas vill inte att han som ledare ska behöva stå från sidan och skrika, utan målet är att gruppen och spelarna ska kunna ha taktisk självinsikt och förståelse så att informella ledare på planen tar ansvar.
– Det är något man jobbar med över tid. Men det innebär mer verktyg att jobba med och det ger killarna större trygghet att veta att man kan ändra matchbild på eget bevåg. Man behöver inte ha slumpmål och springa och brunka utan man kan göra det mer svårläst för motståndarna, menar han.

Att ha haft så skilda uppdrag, tränat både damer och herrar och varit NIU-instruktör (på Solna Gymnasium) har varit väldigt lärorikt och utvecklande för det egna ledarskapet berättar Nicklas.
– Förhoppningsvis har jag blivit ännu bättre på pedagogiken och i att lära ut. Jag tar inte saker för givet - att om jag säger en sak så måste jag också förklara, utvecklar Nicklas som uppfattat att spelarna idag är mer ifrågasättande och att man vill veta varför man gör en viss övning. – Det har nog gjort mig till en bättre ledare för yngre människor.


Det låter härligt innebandynördigt! Det ska bli spännande att följa Nicklas och laget nästa säsong som börjar om två veckor med försäsongsträning!

PS. Nicklas Jonsson och Fredrik Åhlberg var med i radio P4 Västmanland och pratade VIB och innebandy.
Gå gärna in och lyssna: https://t.sr.se/2IROHIe
Inslaget börjar 2:05:55 in i sändningen
Tränare med SSL-meriter klar för IBF Västerås
2019-04-22 21:37
Sportchefen för herrarna, Fredrik Åhlberg tillsammans med nya tränaren Nicklas Jonsson
Pressmeddelande den 22 april 2019                

SSL-meriterad huvudtränare klar för IBF Västerås
Efter en tids sökande efter en ny huvudtränare till nästa säsong har klubben nu gjort klart med den meriterade Nicklas Jonsson.

Målet har varit att hitta en erfaren tränare utanför Västmanlands gränser som kan träna laget nästa säsong. I Nicklas Jonsson, som hittills varit verksam i elitklubbar i Stockholm och Uppsala och med meriter bland annat som läktarcoach och assisterande tränare i mästarlaget Storvreta, har vi funnit just en sådan tränare.

Fredrik Åhlberg, sportchef herr:
– Jag är otroligt nöjd med att Nicklas Jonsson vill vara med i vår satsning framåt och har valt att skriva på för två år. Nicklas har ett stort innebandykunnande och ett brett kontaktnät och jag tror att hans sätt att lära ut kommer att vara en nyckel för oss i att utveckla våra spelare och lägga grunden till nya framgångar.

Nicklas Jonsson om uppdraget:
– Det känns otroligt inspirerande. Jag har hört mig för och vet att det finns en del killar med väldigt hög potential och att det är en grupp med hög spelskicklighet. Så det finns bra förutsättningar för att spela en offensiv, positiv innebandy.

Peter Hofer, elitansvarig herr:
– Styrelsen och föreningen Västerås innebandy har en ny inriktning med ökat fokus på utbildning och vi vill kunna ge varje spelare möjligheten att vara sin bästa version av sig själv. Som ett led i det har vi anlitat M5 och Sports Performance Center för professionell fysträning till våra representationslag. Och nu också en satsning på att anlita en välmeriterad tränare utifrån, som kan bidra med helt nytt tänk och idéer. Nicklas Jonsson är den pusselbiten och vi är väldigt stolta att ha honom här.

 
Kontakta gärna Fredrik Åhlberg för vidare frågor: sportchefherr@vib.se eller 070-095 76 21
Joakim Turunen är klar för en ny säsong i IBF Västerås
2019-04-09 11:30
Publikfavoriten Joakim Turunen, Turre kallad, snurrade upp en och annan motspelare och avslutade säsongen starkt. Foto: Tony Jansson
Joakim Turunen som kom ny in i laget i höstas fortsätter också nästa säsong.

Sportchefen Fredrik Åhlberg kommenterar:
– Otroligt roligt att denna bollkonstnär och publikspelare tror på vår satsning och valt att spela ett år till. Med Joakim ”Turre” Turunens signatur vet vi att vi får en kille som öser in poäng och bidrar med viktig rutin, utan att han för den skull är särskilt gammal själv.

Joakim Turunen säger själv så här:

– Det visste jag redan från början att jag ville stanna kvar. Jag har ju ambitionen att spela i det bästa laget och det är ju Västerås.
– Jag känner sån enorm revanschlust inför nästa säsong. Jag kom till Västerås för att spela kval och det sket sig, så jag är otroligt revanschsugen.

Revanchsugen och därtill en vinnarskalle som medger att han hatar att förlora.

– Att förlora är det värsta jag vet. Jag har höga krav framför allt på mig själv, men även mina lagkamrater, så jag kan nog upplevas väldigt argsint. Det enda jag vill är att vinna. Det är så jag alltid har varit och vill vara. Sen spelar det ingen roll om jag gör fem mål eller noll mål.

Nu var det inte bara uteblivet kval som gick Joakim Turunen emot den här säsongen, utan han skadade sig redan på försäsongen och fick operera ett ledband i tummen. Det hindrade honom från både träning och matchspel under en period. Förutom att den fysiska formen inte var på topp var det en utmaning att få tillbaka känslan i bollbehandlingen.
– Det var tråkigt, för jag kände att jag var på gång där på försäsongen.
– Jag visste inte hur tummen skulle kännas efter och när jag tagit av gipset fick jag egentligen inte spela. Jag fick ett skydd för tummen som gjorde att jag egentligen inte kunde röra tummen. Det påverkade mig - min styrka är ju bollkontrollen och även fast jag kanske inte ville erkänna det själv, så påverkade det mig ändå. Jag kunde inte skjuta ordentligt och jag fick ändra grepp på klubban.

Även en uppskjuten flytt bidrog till att hösten var turbulent för Joakim. Istället för att flytta till sitt nya boende i Västerås, fick han flytta hem till sin mamma innan han äntligen kunde flytta in i sin nya lägenhet efter jul.
– Jag skadade mig och jag jobbade väldigt mycket med att få tillbaks motivationen innan jul. Sen började allt falla på plats i januari igen. Det märks på resultatet för min del att jag hade mycket mer ro i kroppen och kunde fokusera mer på innebandy. Det gick ju bättre poängmässigt om man kollar hur det var innan jul och efter jul.

Med de motgångarna bakom sig ser Joakim Turunen fram mot en ny säsong. Den gångna säsongen kom han in i truppen ganska sent.
– Jag hade inget lag att träna med förrän i augusti, när det blev klart att jag skulle komma hit. Så jag var i väldigt dålig form och hade väl inte tränat mycket på egen hand heller. Jag känner att jag ska ge det en ärlig chans och träna hårt i sommar och försöka vara i så bra form som möjligt inför nästa säsong. Så jag är väldigt taggad på att dra igång.

I år har IBF Västerås ett helt nytt upplägg för försäsongsträning som kommer att drivas i samarbete med M5 i ett ambitiöst upplägg.
– Det är det jag behöver också. Jag är dålig på att motivera mig själv när det gäller att löpa och så där. Träna innebandy det kan jag göra alla dagar i veckan, men att löpa det är jag dålig på att ta hand om själv. Så jag behöver det här med obligatorisk närvaro.
Träna styrka, balans, löpning och så, ser jag fram emot.

Spelarna kommer kunna följa sina framsteg med regelbundna tester under försäsongen. Något som tävlingsmänniskan Joakim Turunen inte har något emot.
– Jag gör det mesta till en tävling, fast jag kanske inte säger det. Men det är klart man tävlar. Man vill ju vara bäst på testerna. Jag vill vinna allt!


Simon Wesslund förlänger med IBF Västerås
2019-04-08 21:19
Nr 88 Simon Wesslund i sin favoritposition - på väg att göra mål. Foto:Tony Jansson
I IBF Västerås pågår arbetet för fullt med att förbereda och planera inför nästa säsong. Och först ut av kontrakts-förlängningar och spelarpresentationer är forwarden Simon Wesslund som är klar för en fortsättning i IBF Västerås.  

 
Simon, vad har du för förväntningar på nästa säsong? 
– Jag vill att det ska gå bättre än den här. Det är ett litet fiaskoår på ett sätt.  
 
Om du ser på säsongen för egen del så beskriver du kanske inte som fiaskosäsong? Du kom från en väldigt tung säsong innan med en tuff skada. 
– Hjärnskakning, bekräftar Simon som var sjukskriven och borta från både jobb och innebandy i tre månader 
 – Så den här säsongen var bra, men jag har ju fått förtroende också. Det har jag inte fått de två tidigare åren delvis på grund av skador, men nu har jag haft en skadefri säsong. Lite sjuk i januari men annars har jag kunnat köra på och lagt på mig några kilo som är positiva skulle jag säga. 

Så du kan stå emot i närkamperna? 
– Ja precis. Sen är jag ju inte den mest spektakulära spelaren men jag skjuter ju på allt som rör sig. 

Att det lönar sig att skjuta märkte Simon inte minst i den sista matchen mot Torshälla. 
–Det är inga bra skott egentligen, det är fyra ”markare” som går in. Så skjuter man så lönar det sig. Det är min specialitet på något sätt.  
 
Det är ingen ny roll för dig att skjuta från kanten. 
– Nej, den rollen har jag haft hela mitt liv. Det är väl det att man ska utveckla det på olika sätt. Nu kan jag inte skjuta på samma sätt som jag gjort tidigare, men mitt direktskott är mycket bättre nu än för fyra år sedan. Sen har jag kanske tappat dragskottet men just nu använder jag det inte lika mycket. 
 
Med en poängskörd på 24 p (16+8), kom Simon trea i den interna poängligan. 
– Det är ju så för en målskytt att han måste ju spela för att kunna göra sina mål och kunna vara bra polare med bollen och klubban. Och det har jag varit den här säsongen och det hoppas jag kunna utveckla ännu mer - göra ännu mer mål till nästa säsong. 
 
Efter att ha fått tränarnas förtroende i form av speltid och inte minst en skadefri säsong ser Simon framåt. 
– Det är kul att kunna få gå ut ur en säsong positivt och kunna gå in en försäsong och ny säsong med ännu större självförtroende. Det är väl det som varit man har dykt upp till två säsongen med inte det bästa självförtroendet. Nu känner jag igen mig själv. 
– Sen strävar jag efter att få en ännu större roll än vad jag har haft nu.  
 
Sportchefen Fredrik Åhlberg är nöjd med förlängningen. 
– Simon är alltid målfarlig, en av få som går rakt på mål och han gör en riktigt bra säsong i år. Det är mannen som alltid gör jobbet och har typ 100% närvaro. Jag är otroligt tacksam och glad att Simon sagt ja till att fortsätta. 
Spelade matcher
Fre 8/3 19:00
10 - 2  
Lör 2/3 15:00
7 - 6  
Lör 23/2 14:00
4 - 3  
Ons 20/2 19:00
12 - 3  
Lör 16/2 15:00
10 - 7  
Lör 9/2 16:00
7 - 3  
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
Västerås Innebandy, 02/04 09:54 
Västerås Innebandy, 22/03 11:02 
Västerås Innebandy, 09/01 14:15 
Västerås Innebandy, 10/12 14:20 
Västerås Innebandy, 10/12 10:21 
Västerås Innebandy, 28/11 11:21